29.4.2018

Vapunviettäjiä joka lähtöön - löydätkö itsesi listasta?

Vappu on täällä - itse asiassa joidenkin kohdalla se on ollut täällä jo toista viikkoa. Vappu on juhla, joka sekä yhdistää että jakaa kansaa. Valkolakkiset haalarihousut vyöryvät keskustaan. Ohi vilistää täpötäysi vappuauto, jonka maalipinta muistuttaa väriliituja syöneen taaperon oksennusta. Samaan aikaan toiset pitävät vappua vuoden turhimpana juhlana.

Avaan suomalaista vappukulttuuria listaamalla 10 (-1) erilaista vapunviettäjää. Tunnistatko itsesi?

Vappuheppu
Jostain serpentiinihunnun välistä pilkistävät mielipuolisen innostuneet silmät, joiden alle jo viikon kestänyt vappu on kerääntynyt sinertäviksi pusseiksi. Vappu kohottaa mielialasi - ja välillä myös kantapääsi. Jälkimmäisestä voidaan todennäköisesti syyttää lähes neljääkymmentä heliumpalloa, jotka olet itseesi kytkenyt.

Vappupallo
Olet munkkirasvalta käryävä sokeriviiksillä varustettu mässäilijä, jolle vappu on yltäkylläisyyden juhlaa. Sinun kohdallasi vappubrunssi ei rajoitu vain aamupäivälle, vaan se kestää noin kolme vuorokautta. Perunasalaattisi on lähinnä majoneesia perunalla höystettynä, ja päivän teemamusiikkina toimii klassikkohitti "Ei tippaleipä tapa".Keltalakki
Sinut erottaa vappumassasta helposti hailakan pissan värisen ylioppilaslakkisi ja harmaakirjavan kuontalosti ansiosta. Vappuna sinut löytää todennäköisimmin värisevä-äänisen mieskuoron takarivistä tai Tellervon torikahvilan pöydästä seurustelemasta ikätovereidesi kanssa.

Vapunvihaaja
Sinulle vappu on kirosana, v-sana, v****.
Vappuna ollaan yhdessä, nauretaan ja nautitaan Suomen keväästä. Et harrasta mitään näistä kolmesta. Varustaudut vappuun neulalla, jolla teet selvää ohikulkevien juhlijoiden ilmapalloista ja vapputunnelmasta. Lopulta päätät boikotoida koko juhlaa ostamalla liian suurella rahasummalla glögiä ja mämmiä, joita vetäydyt tuhoamaan kotiluolaasi suljettujen sälekaihdinten taakse.

Vappustressaaja
Vapun kuuluisi olla vuoden hauskin juhla. Otat kaikkien muiden (paitsi itsesi) viihtymisen henkilökohtaiseksi tavoitteeksesi. Olet aikatauluttanut vappuaaton ja -päivän kaikenlaisilla hassunhauskoilla aktiviteeteilla. Pitäisikö puhaltaa vielä lisää ilmapalloja? Kuka haluaa pelata Aliasta jännällä twistillä? Haluatko vielä lisää rusinoita simaan? Hauskaa vappua! Onhan kaikilla hauskaa? Ihan varmastiko?

Vapunpimennys
Sinun vappuasi voidaan kutsua kirjaimellisesti "pimiäksi". Muistikuvat juhlapäivästä ovat nimittäin hyvin hämärät. Lähdet liikenteeseen hyvissä ajoin voimajuomanasi aivan liian pitkälle käynyt sima ja pullo kirkasta. Aamupäivästä jaat sosiaaliseen mediaan itsestäsi paidattoman kuvan (sukupuolesta riippumatta) ja alapuolelle paiskaat suosikkisloganisi #vabueilopu. Sinun kohdallasi vappu kuitenkin päättyy ennen iltapäivää joutuessasi sairaalanmäelle suolihuuhteluun.

Vappuvajarit
Lähdet viettämään kaupungille vappua, koska niin kuuluu tehdä. Juot kaksi lasillista skumppaa, syöt puolikkaan munkin ja päädyt tanssimaan sivu-viereen -askellusta paikallisen baarin kaikille avoimeen vappudiskoon. Hehkutat kreisiä vappuasi somessa, mutta sinun kohdallasi päivä on yhtä villi kuin leikattu kollikissa.

Säämies
Keskityt juhlapäivässäsi olennaiseen - eli säähän. Olet se, joka mittaa lumipeitteen paksuutta niin jouluna kuin juhannuksenakin ja vertaat lukemaa viimeisen vuosisadan tilastoihin. Vappu on suosikkijuhlasi, sillä kukaan ei voi tietää, mistä vuodenajasta/vuodenajoista juhlijat pääsevät nauttimaan. Näin ollen spekuloitavaa riittää koko päiväksi.

Vaputon
Ai pitäisikö sitä vappua jotenkin viettääkin? Otat mielelläsi vastaan ylimääräisen vapaapäivän, mutta et ole edes varma miksi vappua juhlitaan. Saatat nauttia munkin sumppisi ohessa, mutta et tee näin juhlistaaksesi vappua - satut vaan pitämään munkeista.

4 kommenttia:

 1. Näissä kuvauksissa tiivistyi kyllä hyvin vappujuhlijat. Itseäni en aivan täysin löytänyt, mikä saikin pohtimaan omaa vapun viettämistapaani. Keskustapuistoaikojen jälkeen olen viettänyt vaput kesän ensimmäisissä mökkibileissä syöden, juoden ja grillaten. Pidän iloisesta tunnelmasta, mutta toisaalta en kyllä jaksa riekkuakaan. Olen ehkä sellainen vappurentoutuja. Haluan hiljaisuutta ja juhlaa samanaikaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Listaan taisi valikoitua vappuilijoista ne ääripäät, eli ehkä on ihan positiivinen merkki jos ei bongaa itseään. Sinun vapunviettotapasi kuulostaa oikein varteenotettavalta vaihtoehdolta. Uskon siirtyväni itsekin samalle linjalle tulevina vuosina kun haalarihousuilu loppuu.

   Poista
 2. Hauska lista! Mutta itseäni en täysin löytänyt, olen sieltä jostain kaiken välimaastosta. En ole koskaan oikein ymmärtänyt miksi vappu on niin iso juhla opiskelijoille, en edes nyt kun itsekin olisin voinut rymytä haalarit päällä. Vaikka totesinkin, että kyllä se taitaa sittenkin olla vielä suurempi juttu yliopistossa kuin ammattikorkeakoulussa. Yleensä vappuuni kuuluu munkit ja sima, mutta nukkumaan on ihan ok mennä samaan aikaan kuin normi iltoinakin ja vappuaattona valittiin poikaystävän kanssa kotisohva keskustan menojen sijaan.
  Onneksi jokaisella on vapaus juhlia juuri sillä tavalla kuin mikä itselle hyvältä tuntuu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komppaan! Se itse asiassa taitaakin olla yksi vapun parhaista puolista: sen ympärille ei ole muotoutunut niin vahvoja perinteitä kuin monelle muulle juhlapäivälle. Näin ollen sen viettoon ei löydy sitä yhtä "oikeaa tapaa", eli jokainen voi muovata juhlan mieleisekseen. Vappu taipuu niin perhejuhlaksi kuin myös rymyämispirskeiksi.

   Poista

Suu puhtaaksi!