7.5.2018

Euroviisut 2018, Semifinaali 2: Kärkikymmenikkö


Toivotetaan tervetulleeksi viisuviikko – aika jolloin Euroviisuista jauhaminen on lähes ok. Listasin ykkössemifinaalin potentiaalisimmat finalistit aikaisemmassa blogipostauksessani. Nyt on siis kaiken logiikan mukaan toisen semifinaalin vuoro. Esittelen ja arvostelen kärkikymmenikköni siinä järjestyksessä, missä ne esiintyvät videolla

Toisen semifinaalin tarjonta näyttää hienolta paperilla. Ruotsi, Venäjä, Ukraina, Romania, Australia, Norja – mukaan on valikoitunut vaikuttava joukko viisujen sarjamenestyjiä. Kappaleet kuunnellessani voin kuitenkin todeta, että titaanien taistelun sijaan saamme seurata pikkupoikien hernepyssysotaa. Tänä vuonna näiltä mailta ei nähdä Dima Bilaneita, Månseja, Vjerka Serdjutskia tai Rybakeja. 

Korjaan. Lavalla nähdään Rybak. Mutta ei voittava sellainen. 

Norja: Alexander Rybak – That’s How You Write a Song
Näin kirjoitat voittokappaleen:
✅ 1. Luo korvamato, joka porautuu väkivaltaisesti ihmisten kalloon
✅ 2. Lisää taustalle "yllättävä" instrumentti
✅ 3. Laita laulajan paikalle söpö naapurinpoika
❌ 4. Varmista, että tämä poika ei ole Alexander Rybak

Romania: The Humas – Goodbye
Tylsähkö poprock-jollotus, joka sopii nätisti finaalin viimeisille sijoille. Videossa mielenkiintoa on yritetty luoda satunnaisilla naamioilla, joilla on varmaan joku todella syvällinen merkitys. Lisäpisteitä voisi saada sellististä, mutta ikävä kyllä soitinta ei kuulu vinkuvien sähkökitaroiden alta. Mutta saatinpa mukaan haarojaan levittelevä nainen.

Tanska: Rasmussen – Highter Ground
Lavallinen GoT-larppaajia. Laulajana Tormundin pitkätukkainen pikkuveli ja mukana säestämässä rivillinen virkistävän rumia taustalaulajia. Itse kappale on melkein tarmokas sotatanhu, jolla on potentiaalia nousta eeppisiin mittoihin finaalissa - jonne tämä epäilyksettä jatkaa. Juomapelaajien mieliksi mukana on myös ylikierroksilla huriseva tuulikone ja (harmittavan ujo) modulaatio. Moldova: DoReDos – My Lucky Day
Itäeurooppalainen ABBA tarjoaa kaikessa kehnoudessaan viihdyttävän viisuhumpan. Pierumainen synkooppi menee mukavasti jalan alle ja välisoitto on taattua Balkania perinnesoittimillaan ja hei-huudoillaan. Videon kolmiodraama on vähintäänkin hämmentävä. Ontuva juoni kuitenkin unohtuu viimeistään kahdeksan asunvaihdon myötä.

Alankomaat: Waylon – Outlaw in ’em
Jo kappaleen nimi lupaa geneeristä punaniskakantria, ja sitähän saadaan. Asiaan kuuluvasti viski mainitaan jo ensimmäisessä lauseessa. Kulunutta kappaletta kohottaa hieman laulaja, joka on sopiva yhdistelmä Jaime Lannisteria, Lynyrd Skynyrdiä ja Axl Rosea. 

Australia: Jessica Mauboy - We Got Love
Rakkautta löytyy, mutta tätä kappaletta ei taideta pelastaa edes sillä. Voisin hyväksyä kliseisen puuduttavat sanoitukset paremmin, jos kyseessä ei olisi maan äidinkieli. Laulajattarella on komea ääni, mutta mahtavinkaan rallikuski ei pääse maaliin läpilaholla autolla.

Georgia: Ethno-Jazz Band Iriao – For You
Tiedän. Tämä kappale ei tule voittamaan ja finaalipaikkakin on vähän niin ja näin. Matalat miesäänet, omalla äidinkielellä laulaminen ja mustat puvut ovat kuitenkin heikkouteni. Kun mukaan lisätään sympaattinen amish-kitaristi ja hämmentäviä jazz-vivahteita, olen myyty.


Malta: Christabelle – Taboo
Videosta löytyy Spartacus-vivahteita, mutta mukana on masentavan vähän väkivaltaa ja paljasta pintaa. Näin ollen jäljelle jäävät vain heikot roolisuoritukset ja lihava mies nahkahenkseleissä. Laulaja on varustautunut kamppailuun massiivisilla tekoripsillä ja ihan viisukelpoisella pop-pläjäyksellä.Unkari: AWS – Viszlat nyar
En ole täysin päättänyt, mitä mieltä olen tästä. Lämppäribändimäinen kokoonpano, jonka kappale on suomalaiselle tavallista tusinakarjuntaa. Viisuissa kyseinen genre on kuitenkin vieraampi. Tämä saattaa vedota paatoksellaan jokaisessa asuvaan pieneen angstiseen teiniin ja kalastaa näin yllättävän suuren äänisaaliin.

Ruotsi: Benjamin Ingrosso – Dance You Off
Laulaja on kävelevä (tai tanssahteleva) stereotyyppi ruotsalaisesta miehestä snobimaisine asenteineen ja surffitukkineen. Musiikkivideo muistuttaa lähinnä H&M:n mainosta ja itse kappale kuulostaa Isac Elliotin levyn täytebiisiltä. Jos matka ei jatku finaaliin, niin onneksi Ruotsin viisupoppoo pääsee vetämään päänsä täyteen Adidaksen sponsorirahoilla.

Kuinkas sitten kävikään? Jälkipyykkiä finaalista tarjolla täällä.

10 kommenttia:

 1. Aah ihanaa, sulta löytyy euroviisuilua! Hienoa analyysiä biiseistä, kiitos siitä. Tulee nyt seurattua semifinaaleita ihan uudella
  innolla. Meiltä kun löytyy ainakin yksi henkeen ja vereen Euroviisu-fani. Vähän samaan tapaan, kuin itse olin hänen ikäisenään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa mukavaa että kommentoit! Onko viisukuume ollut teillä siis periytyvä ominaisuus? Minä taisin saada tartuntana joskus 2007, ja sen jälkeen se on kulkenut matkassa.

   Poista
 2. Tulin vastavierailulle. Kiva nähdä, että joku on näin perehtynyt euroviisuihin. Olin itsekin ennen fani, mutta jotenkin viime vuosina tipahtanut matkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun piipahdit käymään! Jostakin syystä sitä löytää itsensä vuodesta toiseen viisuilemasta. Saa nähdä milloin tästä kasvaa ulos.

   Poista
 3. Olipas piristävä yhteenveto Euroviisuja vain luettuna seuraavalle ;-)
  Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vaan kiitos sinulle! Tästä se käännytystyö alkaa. Kohta huomaat "vilkaisevasi nopeasti viisuja mainoskatkolla". Ja sitten se onkin menoa.

   Poista
 4. No niin, kyllä oli hyvät analyysit tässäkin jutussa. Hauskaa aina lukea perusteltuja mielipiteitä eri näkökulmista. Juuri laitoin oman huolittelemattoman ekan semifinaalin jälkipyykin blogiini. Terveisiä ja oikein hauskaa viisuviikkoa! Viisut on ihmisen parasta aikaa! Linkki: https://kuunteletaajuttu.blogspot.nl/2018/05/eiks-vois-olla-euroviisut-joka-ilta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pitääpä käydä vilkaisemassa oliko siellä suunnassa sama suosikkilista.

   Poista
 5. Ite oon aina tykännyt Ruotsin biiseistä, mutta hyvn kyllä avasit tämän vuoden biisiä ja tajusinkin, että pitää täysin paikkansa. Ehkä juuri näiden syiden takia en pidä tämän vuoden biisistä :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kuitenkin eksoottista olla finaalissa ilman Ruotsia. Taitaa kuitenkin olla jäänyt ilman finaalipaikkaa ruhtinaalisen yhden (1) kerran koko 2000-luvulla.

   Poista

Suu puhtaaksi!