4.5.2018

Täysvarustuksella hiljaisuutta vastaan

Aamulla hammaspesuni keskeytyi hälyttävään hiljaisuuteen. Taustalla soinut parikymmentäjaksoinen podcast oli päättynyt. Löysin sen viikko sitten. Jouduin siis tyytymään Spotify-listaani. Kyllästyminen saapui ennen kurlausta: 700 kappaleen lista tuntui turhan läpikalutulta. Mutta missä vaiheessa olen ehtinyt kuuntelemaan lähes neljänkymmenen tunnin musiikkikattauksen ja vieläpä toistamaan sitä kyllästymiseen asti?

Niin, milloin?
Pyöräillessä. Suihkussa. Bussissa. Tiskatessa. Hammaspesulla. Lenkillä. Jumpatessa. Kokatessa. Siivotessa. Juhliessa...
Olisi helpompaa kysyä, milloin en. Olen selvästikin varmistanut, että elämäni soundtrackilla ei ole yhtään hiljaista hetkeä. Tahditan olemistani lähes poikkeuksetta musiikilla, puheella, liikenteen hälyllä tai muulla metelelillä. Taustaraita katkeaa vain silloin, kun keskityn kirjoittamiseen tai lukemiseen. Ennen ulko-oven lukon loksahtamista tarkastan aina, että mukana ovat avaimet, kännykkä, kukkaro ja kuulokkeet.

Muut eläimet pakenevat kovia ääniä. Nykyihminen karttaa hiljaisuutta. Hiljaisuus on tyhjyys, joka pitäisi täyttää; puhdas tekemättömyys yhdistettynä äänettömyyteen ahdistaa. Tiedättehän sen vaivaannuttavan liian pitkän tauon epämieluisassa keskustelussa? Sen, joka täytetään sääkommenteilla? Sitä hiljaisuudesta on tullut meille. Vaivaannuttava tauko oman itsemme kanssa.


Voimme helposti kuljettaa ajatuksemme muualle musiikin, radion, telkkarin taustahälyn tai podcastin kautta. Mieli jatkaa päämäärätöntä laukkaansa, jos piiskaamme sitä ärsykkeiden avulla eteenpäin. Joskus on kuitenkin hyvä vetää suitsista ja antaa mielen hengähtää. Antaa sen puuskuttaa hetken paikoillaan ja lähteä etenemään omilla ehdoillaan. Ties minne se löytää, kun sille annetaan aikaa haistella, olla ja ihmetellä.

Hiljaisuus on luottamista. Luottamista itseen, toiseen ja hetkeen.

2 kommenttia:

  1. Kuulokkeistani kuulee vain radion ja senkin vain silloin, kun tarvitsen kuulosuojaimia työhommissa. Minusta on mukava lenkillä ollessa kuunnella luonnon ääniä. Hälinä ja äänet rasittavat kehoa siinä missä työkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Ehkä itsekin olisi hyvä siirtyä puhtaasti peltorilinjalle, nämä kokoon taittuvat kuulokkeet kulkevat liiankin näppärästi matkassa kaikkialle.

      Poista

Suu puhtaaksi!