20.6.2018

Avara luonto esittelee: Juhannussuomalainen

Juhannussuomalainen (Homo sapiens juhanus) on ihmisten sukuun kuuluva kaksijalkainen petonisäkäs. Tätä epätavallisen kädetöntä kädellistä tapaa ennen kaikkea Suomessa, mutta sen lähisukulaisia voi bongata eri puolilta Pohjois-Eurooppaa. Juhannussuomalaisen tunnusomaisimpiin piirteisiin kuuluvat aivojen kokoon nähden harvinainen älyttömyys, monimutkaiset soidinmenot ja erikoinen laumakäyttäytyminen.

Tuntomerkit: Juhannussuomalaisen väritys vaihtelee ihmislajeille tyypilliseen tapaan yksilö- ja päiväkohtaisesti. Lajia tavataan erityisen usein puolittain tai läpeensä paljaassa kesäasussaan. Turkkinsa pudottaneet yksilöt ovat usein väritykseltään helakan punaisia tai punapilkullisia.

Bongasin sekavanoloisen paljasnahkaisen yksilön kuvausretkelläni.


Juhannussuomalainen on muiden ihmislajien tavoin ensisijaisesti kaksijalkainen, mutta se käyttää liikkumisessaan välillä apuna myös eturaajojaan. Ääntely on yleensä epämääräistä kovaäänistä mesuamista, josta voi kuitenkin löytää myös toistuvia sävelkulkuja.

Elintavat ja käyttäytyminen: Kesällä päivän ollessa pisimmillään juhannussuomalaiset jättävät tyypillisen työnjakonsa sekä suuret yhdyskuntansa ja vaeltavat pienempinä joukkoina vesistöjen laitamille. Rannoille sytytetyt merkkitulet houkuttelevat usein paikalle lisää lajitovereita.

Juhannussuomalainen on maanisäkäs, mutta se viihtyy runsaasti myös veden äärellä, pinnalla ja sen alla. Lajin uimataito on muita ihmislajeja heikompi, eikä se kestä kovinkaan suuria lämpötilanvaihteluita. Suomen kylmän kostea ilmasto ei ole näin ollen optimaalisin tälle ohutturkkiselle tasalämpöiselle. Sopeutuakseen suuriin lämpötilanvaihteluihin juhannussuomalainen luo niitä lisää pakkautumalla tunneiksi rakentamiinsa lämpöpesiin.

Juhannussuomalaisen käyttäytyminen lajitovereitaan kohtaan vaihtelee lauhkean lemmekkäästä puhtaan vihamieliseen. Pohjimmiltaan juhannussuomalainen on kuitenkin laumasielu, minkä vuoksi konfliktit jäävät usein leuan louskutteluksi ja leikkimieliseksi nujakoinniksi.

Lisääntyminen: Lajin soidinmenot ovat mitä moninaisimmat, ja valon määrän ollessa huipussaan kumppanin etsintä on vilkkaimmillaan.

Kaikki ihmislajit yleensä pudottavat turkkinsa potentiaalisen partnerin läheisyydessä, mutta juhannussuomalainen tekee sen usein jo etsintävaiheessa. Paljasnahkaisiin kumppania kaipaaviin yksilöihin voi törmätä muun muassa pelloilla, niityillä ja lampien rannoilla.

Yöttömän yön aikaan juhannussuomalaiset kokoontuvat otollisille paikoille suorittamaan erilaisia soidintansseja. Tyypillisin ja tunnistettavin soidintanssi on yksinkertainen kolmijakoinen askellus, mutta kuvio vaihtelee yksilökohtaisesti aina 16-jakoisesta monimutkaisesta hyppysarjasta epäsäännölliseen loikkimiseen ja raahautumiseen.

Voit tutustua juhannussuomalaisen soidinmenoihin yksityiskohtaisemmin muun muassa Hannu Salaman lajioppaan avulla.Ravinto: Juhannussuomalainen nauttii useimmiten lihaperäistä ravintoa, joskin pelkän kasviperäisten vaihtoehtojen suosiminen on yleistynyt. Juhannussuomalaisen nesteen tarve kasvaa yöttömän yön aikaan moninkertaiseksi. Ylenmääräinen nesteytys on kuitenkin yhdistetty heikkoon menestykseen kumppanin etsinnässä sekä korkeaan kuolleisuuteen.
Saalistajat: Lajin pahimpia vihollisia ovat erilaiset pienhyönteiset, jotka pääsevät pureutumaan kipeästi juhannussuomalaisen usein paljaaseen nahkaan.

Alalajit: Juhannussuomalainen voi helposti sekoittua läntiseen sukulaiseensa Homo sapiens midsomarukseen samankaltaisen laumakäyttäytymisen vuoksi. Kokeneempi tarkkailija kuitenkin erottaa ne juhannussuomalaisesta muun muassa vaaleammasta värityksestä ja soljuvammasta ääntelystä.

12 kommenttia:

 1. Niin osuva määritelmä juhannussuomalaisesta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä lajinmääritys oli perusteellisen tarkkailun tulos.

   Poista
 2. En tiedä mistä keksit näitä juttuja, mutta ne on erinomaisia :D

  Ilona / https://stalkkaamunelamaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
 3. Apua miten hauska! Olet kyllä tehnyt yksityiskohtaisen - ja pahuksen tarkan - tutkimuksen juhannussuomalaisesta!

  https://mietinsinua.blogspot.com/

  VastaaPoista
 4. Tää oli ihan huippu! :D Eksyin tänne ihan sattumalta toisen blogin kautta. Oot ihan loistava. Sait lukijan!

  (a-satellite-mind.blogspot.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos, ja hyvä homma kun eksyit! Teretulemast.

   Poista
 5. Ihan mahtava kuvaus! :D Sisäinen juhannussuomalaiseni on tänä vuonna piilossa, kiitos töiden ja aamuvuorojen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan on terveellisempää pitää se piilossa. Ihan työsuhteen kestoa ajatellen.

   Poista
 6. Hienoa bongaus- ja lajikartoitustyötä olet tehnyt! Yritin eilen kovasti tarkkailla näkymiä kiikarienkin avustuksella, mutta tänä vuonna juhannussuomalaiskanta on ilmeisesti pienentynyt koleiden elinolosuhteiden takia. Saatoin kyllä nähdä juhannussuomalaisia parveilemassa aiemmin tällä viikolla jonkin A-alkuisen liikkeen edustalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen havainto. Pitääkin lisätä tämä muistiinpanoihini.

   Poista

Suu puhtaaksi!