11.10.2018

Voiko mies kieltäytyä sekasaunasta? Ahdistaako alastomuus?

Yrjönkadun uimahalli on jälleen noussut lehtien otsikoihin. Tällä kertaa syynä ei ole salainen saunahomostelu, vaan kohu on siirtynyt löylyjen lämmöstä itse altaille. IS-otsikko kuuluu: Miehet häiritsevät alastomia naisia uimahallissa. Hatunnostot toimittajalle harvinaisen harhaanjohtavasta otsikosta. Tällä kertaa kyseessä ei ole #meetoo-hashtagin kruunaama häirintätarina, vaan enemmänkin kyse on häiriintymisestä. Tiivistettynä Yrjönkadun naisuimarit ovat harmissaan miesvalvojista naisten naku-uintivuoroilla.

Olen itse harvinaisen häpeilemätön nakuilija, mistä voi kiittää tai syyttää kasvatusta – meillä kotipuolessa on aina saunottu ristiin rastiin molempien vanhempien, kaikkien sisarusten ja heidän siippojensa kanssa. En ole kuitenkaan täällä toitottamassa, että jokaisen pitäisi syöksyä tissit vilkkuen sekasaunavuoroille ja alastonaltaille. Häveliäisyys on hyväksyttävää, ja minulla onkin lähipiirissä paljon naisia, jotka eivät perusta sekasaunomisesta. Alleviivaan sanaa naisia. En nimittäin ole kuullut elämässäni yhden yhtä sekavuorojen vastaista sanaa tai kieltäytymistä kimppasaunasta miehiltä. Ovatko miehet siis poikkeuksetta sinut alastomuutensa kanssa? Vai onko kieltävä vastaus edes vaihtoehto?


Yrjönkadun uimahallijuttujen kommenttikentässä vilisee todella usein sama argumentti – eihän ne miehetkään ämpytä naissiivoojista pukukopeilla! Olen ollut putsaamassa uimahallissa miesten pukuhuoneita pariin otteeseen. Lyhyelläkin kokemuksella voin todeta, että vaikka valituksia ei juurikaan kuulu, vaivaantuminen on joskus ilmiselvää. Olen päässyt todistamaan hämähäkkimiesmäistä seiniä pitkin kulkemista ja säännöllistä selin kääntymistä. Toisilla miehillä naissiivoojan läsnäolo purkautuu päinvastaisena ylirehvakkaana saapasteluna, vaikka aikaisemmin askellus oli silminnähden arkisempaa. Olen myös saanut kuulla varhaisteinipoikien supinaa siitä, kuka uskaltaa näyttää siivoojalle pippelinsä. Asiaan vaikuttaa varmastikin ikäni – olinhan koppimoppaajana ollessani vain parikymppinen. On kuitenkin turha väittää, että nakkeilu naissiivoajien edessä olisi kaikille täysin neutraalia.

Sekasaunojen suurkuluttajana olen todennut, että avoin alastomuus ei ole sukupuolesta kiinni. On olemassa kainoja miehiä ja hyvinkin estottomia naisia. Olen ollut mökki-illanvietossa, jossa miehet ovat ehdottaneet ensimmäisinä uimapukuja – muistaen kuitenkin lisätä loppuun "että tytöt ei ahistu". Tosiasiassa naisille sekasaunominen ei ollut mikään ongelma. Kerran ainoana naisena erehdyin kysymään, josko voisin liittyä löylyyn miesten seuraan. Joottelun jälkeen huomasin kuitenkin lauteilla, että tosiasiassa osa saunojista oli tilanteessa vähintäänkin vaikeana. Miksi kukaan ei sitten kieltäytynyt? Syynä voi olla varmasti porukkapaine tai miehisen egon varjeleminen – eihän tosimies alastonta naista pelkää!

Tästä asiasta olisi mielenkiintoista kuulla kokemuksia ja ajatuksia. Saako mies kainostella alastomuuttaan avoimesti? Herättääkö nakuallaskeskustelu ajatuksia? Oletko itse sekasaunoja?

Kuvat: Pixabay

18 kommenttia:

 1. Eiköhän tuo ole niin kuin aloituksestakin käy ilmi, että molemmissa/kaikissa sukupuolissa on alastomuuden kanssa miltei tilanteessa kuin tilanteessa sinut olevia, ja sitten sellaisia joille tilanne on vaikea harvemmin tai useammin. Ja edelleen, että sekasaunan skippaamista pidetään naisille ominaisempana kuin miehille, sosiaalisia sukupuolirooliin liitettyjä paineita on suuntaan jos toiseen.

  Sekasaunojen soisi olevan arkinen ja tavallinen asia kuten joissakin saunoissa ovatkin, vaikkapa Sompasauna.

  Mielestäni käsittämätöntä on kuinka jotkut omien ulostulojensa perusteella saunakulttuuria ylläpitävät tahot kuten Saunaseura vaativat saunoihinsa puettavaksi päälle epämiellyttäviä vaatekappaleita. Toisaalta silloin kun sekasaunoissa tai yhden sukupuolen saunoissa osa saunojista haluaa verhoutua ja se on järjestettävissä ilman isompia hygieniaongelma, tähän on hyvä olla mahdollisuus, esimerkiksi pyyhe tai joissakin kylpylöissä käytetyt sarongit ovat tavallista vaatetusta parempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä. Saunassa alastomuus on luonnollista. Sen ei pidä olla pakollista, mutta ei missään nimessä myöskään kiellettyä. Alastomuus on huihui-asia lähtökohtaisesti kaikkialla muualla, eli ei tartuteta nakunegatiivisuutta saunaan.

   Poista
  2. Anonyymeillä nettipalstoilla näkee miesnäkökulmasta kirjoittavien paheksuvan naistyöntekijöiden käyntiä miesten puolella uimahalleissa. Tämäkin tukee ajatusta että kyse on enemmänkin sentyyppisistä sukupuolirooleista että miesten ei pidetä sopivana moisesta avautua (omilla kasvoillaan / nimillään) kuin siitä että kukaan ei pahastuisi. Osassa näistä toki on kyse enemmän tasavertaisuuden vaatimisesta, mutta kyllä huomattavassa osassa esiintyy myös aidolta vaikuttavaa kiusallisuuden kokemusta, aivan kuten aloituksessakin tulee esille.

   Mielestäni Yrjönkadulla voitaisiin sukupuolierottelun korostamisen sijasta lähteä toiseen suuntaan, tuoda sukupuolitettujen vuorojen lisäksi edes yksi kaikille sukupuolille tarkoitettu vuoro, jossa kukin saisi nykyiseen tapaan itse päättää verhoutuuko vai eikö. Onhan tällaisia monissa saunoissa ja joissakin uintipaikoissakin eri puolilla Suomea ilman sen kummempia kohuja tai ongelmia. Tällaisista muutamia esimerkkejä ovat Villa Vuosanta, Altaan naku-uintivuorot ja sekasauna sekä Lähteen sauna Helsingissä ja Haikusauna Keski-Suomessa. Tällaisella vuorolla ei olisi valvojan sukupuolella merkitystä, joka voisi helpottaa sukupuolitettujen vuorojen työvuorojärjestelyjä.

   Poista
  3. Itse olen hallin sekasaunassa tainnut käydä vain Kuopion Rauhalahdessa ja Katinkullassa. Molemmissa homma toimi todella asiallisesti, porukka on ikähaitarin yläpäästä ja vahvasti miesvoittoista. Sen verran väljästi siellä on saanut kuitenkin löylytellä, että en tiedä, olisivatko nämä sekavuorot taloudellisesti kannattavia. Tietenkin sekanakuvuoroilla olisi myös vähän suurempi pervopelko: olen tavallisessakin kuntouima-altaassa törmännyt kahteen otteeseen snorkkelilasipäisiin vedenalaisiin vahtaajiin.

   Ajatuksena kuitenkin toimiva, jos nuo ikävät lieveilmiöt saisi karsittua.

   Poista
  4. Monilla talviuinnin mahdollistavilla paikoilla on välillä naisvoittoistakin porukkaa, aika tasapuolisesti molempia yleensä. Helsingissä näköjään elävät nuo vuorot, Vuosannassa kuulemma viime aikoina sekavuorolla selvästi enemmän kävijöitä kuin naisten vuorolla, ja Lähde näköjään on nyt päättänyt ainakin toistaiseksi lopettaa säännölliset sekavuorot, syyksi mainitsi että vain vähän porukkaa ollut. Varmaankin vaikuttaa alueen muu tarjonta, Vuosannassa monipuoliset tilat ja taas viime aikoina ollut tiheästi vuoroja.

   Poista
  5. Edistystä! Ehkä sekavuoroilla onkin tulevaisuus, kunhan asenteet vähän hellittää.

   Poista
 2. Sekasaunoissa paljon käyneeltä naiselta voikin varmaan kysyä, onko jotain kokemusperäistä eroa havaittavissa juttujen tai käyttäytymisen arveluttavuuden ja verhoutumisen määrän välillä? Miesnäkökulmasta kokemuksena on, että hyvin harvoin mitään arveluttavaan vivahtavaakaan juttua esiintyy, mutta menee niin päin että lähinnä silloin jos tapana on että kaikki ovat esim. uimapuvuissa, tuollaista voi esiintyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni on vähän samantyyppisiä kokemuksia. Jos ihminen menee rennosti nakuna sekasaunaan, yleensä hän itse ei tee siitä numeroa - alasti saunominen on hänelle neutraalia ja normaalia. Jos alastomuuden näkee aina seksuaalisena, todennäköisesti uimapuku jää helpommin päälle (paitsi jos nimenomaan haluaa saada jotaki kiksejä tilanteesta).

   Poista
 3. 1/2

  Mielenkiintoista lukea kerrankin itse siivoojan ajatuksia uimahallissa työskentelystä, niitä harvemmin näkee. Itse olen entisenä kilpauimarina ja uimahallien suurkuluttajana miettinytkin välillä, mitä nämä naisiivoojat ajattelevat työstään.

  Sekasaunoista en omaa juurikaan kokemusta, mutta en usko egon tai ryhmäpaineen olevan syynä, jos mies on vaikeana sekasaunassa. Toki on kainoja miehiäkin, mutta uskoisin kyseen olevan enemmänkin siitä, että myötänolostutaan naisten puolesta, koska oletusasetus on se, että naiset eivät missään tapaksessa halua sekasaunoa. Mediassa miehistä maalataan jatkuvasti juuri sellaista IS-otsikon kaltaista häiritsijän kuvaa. Mies joka menee ehdottomaan sekasaunaa ilman uikkareita, saa helposti pervon maineen, joten on turvallisempaa ehdottaa uikkareita kaikille. Varsinkin nyt metoo-aikana, kun ”mitään ei saa enää sanoa”. Joidenkin miesten puolisokin on saattanut kieltää tai vähintäänkin paheksuu, jos mies saunoo alasti muiden naisten kanssa. Myöskin joidenkin miesten selinkääntyminen uimahallissa ei välttämättä tarkoita, että he kainostelisivat, vaan siinäkin voi olla syynä, että ei haluta saattaa sitä naissiivooja noloon tilanteeseen. Varsinkin nuoremmat siivoojat näyttävät monesti jo valmiiksi niin häpeileviltä, kun joutuvat siivoamaan miesten puolella, että ei haluta ainakaan lisätä heidän noloa oloaan.

  Väittäisin että suurinta osaa suomalaisista miehistä ei haittaa naissiivoojat miesten puolella, jos on edes vähänkään käynyt uimahalleissa nuorempana. Heihin on niin tottunut pienestä pitäen. En muista, että itseäni olisi teininäkään hävettänyt ne siivoojat, vaan omat kaverit oli se syy, minkä takia halusi pitää uikkarit jalassa saunassa. En muutenkaan ymmärrä sitä logiikkaa, että ihmisiä haittaa, jos tuntematon ihminen näkee heidät alasti. Itselläni on paljon suurempi kynnys olla tuttujen kesken alasti. Tuntemattomat harvoin kommentoivat mitään, sen sijaan kaveri tai tuttu voi käyttää alastoman kroppasi ”vikoja” sinua vastaan esim. riidan aikana. Muistan joskus ala-asteeella, kun yhtä luokkakaveriani haukuttiin koulu-uinnin jälkeen viikkoja, koska hänellä oli jo munakarvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehet siis myötäkainostelevat löylyissä naisten puolesta kuvitellen, että alaston mieskroppa on heille liikaa. Tosiasiassa sekasaunaan rohkistautunut nainen ei ole todennäköisesti millänsäkään omasta tai muiden alastomuudesta. Naisilla näet tämä kimppasaunakynnyksen korkeus tuntuu aika tehokkaasti karsivan kainoimmat yksilöt pois. Ei se munasillaan istuva mies meistäkään niin ihmeellinen näky ole, että meidän puolesta pitäisi punastella! Ja selvästi siivoushommissa päästään melkoiseen kehäpäätelmään. Naissiivoojat myötänolostuvat miesten puolesta, jotka taasen myötänolostuvat siivoojien puolesta. Varmasti molemmista sukupuolista löytyy molempia leirejä.

   Itsekään en hahmota sitä, miksi tuntemattomien ihmisten katseita pitäisi pelätä. Todennäköisesti he eivät ajattele sinusta juuta eikä jaata - uimahallissa näet näkyy jos jonkinlaista ryllykkää ja ruttua.

   Poista
 4. 2/2

  Siivoojien lisäksi olen nähnyt miesten puolella naispuolisia uimavalvojia, uimakoulunopettajia, opettajia ja vammaisten henkilökohtaisia avustajia. Kaiken huippu oli kuitenkin lähiuimahallissani kerran, kun siellä oli joku lasten uimakerho. Nämä lapset käyttivät ryhmäpukuhuonetta ja ilmeisesti kaikki eivät mahtuneet sinne ja osa riisuuntui miesten pukuhuoneen puolella – heidän äitien avustaessa. Vaikka asiakkaita oli vähän silloin ja äidit olivat aika nurkassa pukuhuoneessa, siitä oli kuitenkin suora näkymä käytävälle, josta kuljettiin suihkutilaan. Kun olin saunassa, näin saunan oven läpi, että yksi näistä äideistä avasi pesutilan oven ja puhui jotain lapsensa kanssa, joka oli suihkussa. Juuri silloin pesutilassa ei ollut muita kuin uimakoululaisia, mutta tämä äiti ei voinut mitenkään tietää sitä ennen oven avaamista. Ehkä hän ei tajunnut, että halli oli yleisessä käytössä tämän uimakerhon aikaan, mutta jälkeenpäin kyllä mietin, että jos tämä olisi tapahtunut toisinpäin ja joku mies olisi vain mennyt samalla lailla naisten pesuhuoneeseen, olisi hän saanut syytteen. Kaikilla noilla muilla yllämainituilla naisilla on sentään jokin työsuhde tai syy olla miesten puolella, mutta tällä äidillä ei kyllä ollut minkäänlaista oikeutta avata sitä pesuhuoneen ovea.

  Kaikenlaista muutakin kyseenalaista toimintaa olen nähnyt ”urani” aikana. Esim. Uimastadionilla oli muutama vuosi sitten eräs naispuolinen uimavalvoja, jolla oli tapana tulla miesten puolelle juttelemaan erään siivoojatytön kanssa. Mitään työasioita he eivät ikinä jutelleet, vaan ihan normaaleja kuulumisia. Ei tule mieleen juuri muuta funktiota sille, että ne kuulumiset piti vaihtaa juuri miesten pesutilassa, kuin halu nähdä alastomia miehiä. Sen sijaan uikkarikyttääjiä en ole nähnyt enää moneen vuoteen. Itse kun olin teini, niin aina oli joku vanha naissiivooja kyttäämässä, että uikkarit otetaan pois ennen saunaan menoa. Sitäkin on hauska miettiä, minkälaiset otsikot olisivat nousseet, jos joku karvainen setämies olisi ollut naisten puolella valvomassa, että teinitytöt varmasti riisuvat uikkarit ennen saunaan menoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kieltämättä erikoista ja epäkohteliasta näiden naisten puolelta. Ja tosiaan tässä asiassa miehet saavat pelottavan helposti pervon leiman, vaikka kyse olikin jostakin muusta. Samalla lailla naisten puolella joskus haahuilee äitiensä helmoissa varhaisteinejä poikia, jotka saattavat aiheuttaa närää kanssakylpijöissä. Kyllä se neljätoistavuotias Jarkko-Jooseppi voi jo pestä oman pyllynsä.

   Poista
  2. Lasten suhteen on niin, että aina ei päältä näe, onko tavallisen näköinen lapsi sellaisen avun tarpeessa jota tyypillinen samanikäinen ei tarvitse. Vanhemmilla voi olla ihan virallinenkin avustajan rooli ja siihen liittyen esim. maksuton pääsy lapsen avustajana. Jotkut tavallisen näköiset neljätoistavuotiaat voivat tarvita erityistä opastusta ja/tai valvontaa. Toisaalta, minusta tällöin olisi parempi että osasto valittaisiin lapsen sukupuolen mukaan samanikäisten toisten lasten kiusaantumisen ja hankalien sosiaalisten tilanteiden välttämiseksi, aikuisilta taas voidaan odottaa avustajanroolinsa mukaista suhtautumista vaikka alastomia eri sukupuolen edustajia paikalla olisikin. Ja vastaavasti aikuisilta hallikävijöiltä voidaan odottaa ymmärrystä erityisen lapsen avustajana toimivan aikuisen läsnäololle, vaikka eri sukupuolta olisikin.

   Jos äiti opastaa lastaan, kyse saattaa tällöinkin olla avustajan roolista tai turvallisuuteen liittyvästä asiasta. Eli kuvauksen perusteella näyttäisi kyllä siltä, että tällä äidillä nimenomaan todennäköisesti oli asiallinen syy avata pesuhuoneen ovi (vaikka välttämättä virallista avustaja"statusta" ei olisi ollutkaan), mainitulla uimavalvojalla taas työtehtävästä huolimatta ilmeisesti ei ollut asiallista syytä olla miesten puolella. Että senkään puolesta ei ratkaiseva asia ole "virallinen" status.

   Poista
  3. Näin on. Hankalaa (tai täysin turhaa) on lähteä yleistämään ja tuomitsemaan ketään suorilta käsin, jos taustat eivät ole selvillä.

   Poista
 5. Naissiivoojat kuuluvat miesten puolelle! Varsinkin Stadikalla on ihania nuoria ja nättejä mimmejä siivoamassa, jotka aina piristävät uintireissuja. Itse usein juttelen heidän kanssaan jotain ja saapastelen normaaliakin rehvakkaammin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ihanat nuoret ja nätit mimmit ovat todennäköisesti todella vaikuttuneita tästä showsta. Huutomerkki. Winky face.

   Or not.

   Poista
 6. Kaurilan sauna on vanhanaikainen sähkötön puusauna sanan parhaassa merkityksessä.
  Sauna Hermanni on oikea stadilainen kivijalkasauna.
  Kummankin yhteisvuorot löytyvät netistä. Molemmissa olen tavannut ulkomaalaisia aidon saunakokemuksen löytäjiä.
  Lähteen sauna saa syyttää itseään. Aina kun kävin siellä, muut kahvilassa kävijät olivat ihmeissään, sillä missään ei mainosteta saunaa. Pieni aikataululappu seinällä ei kävijöitä lisää.
  9.3.2019 on taas Helsinki Sauna Day. Tänä vuonna jouduin kaikissa käymissäni saunoissa riipimään vaatteet päältä ja päälle vaikka sää olisi sallinut oikean saunavarustuksen, eli tossut, pyrstönaluset, pari kylpytakkia ja kolme pyyhettä. Ellei pakkanen estä ensi vuonna, riisun ensimmäiseen saunaan ja jatkan autolla kylpytakissa seuraaviin. Jos kymmenessä saunassa käy, ainakin kaksi kylpytakkia ja kolme pyyhettä kastuu.
  En muuten ymmärrä saunassa esiintymisestä tai itsensä esittelystä puhuvia. Saunassa saunotaan normaalisti eikä esiinnytä niinkuin lokakuun typerys.

  VastaaPoista
 7. Kysymys bloginpitäjälle. Missä paikoissa tai tilaisuuksissa ole ollut sekasaunassa? Omassa piirissäni ei nimittäin tuota tapahdu juuri koskaan, ainakaanniin, että oltaisiin alasti.

  VastaaPoista

Suu puhtaaksi!